WA Verzekering

De WA verzekering is in Nederland, en nagenoeg alle andere landen, verplicht voor motorvoertuigen die op de openbare weg rijden.

WA verzekering

Deze wettelijke aansprakelijkheid is ingevoerd, omdat schadebedragen die door toedoen van een ongeluk met bijvoorbeeld een auto, natuurlijk erg hoog kunnen oplopen.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan de kosten die door een ongeluk kunnen ontstaan, die je met jouw auto veroorzaakt. Daarbij kunnen ziekenhuiskosten ontstaan, uitval van werk en dus inkomstenderving, maar bijvoorbeeld ook schade aan weg, verkeersborden en dergelijke.

In een dergelijk geval kan je een schade veroorzaakt hebben, die al snel in de honderdduizenden Euro’s loopt, als het bedrag al niet nog hoger is.

Omdat bijna niemand deze kosten, waarvoor je als je een ongeluk veroorzaakt, dus wettelijk aansprakelijk bent, is de WA verzekering voor onder andere auto’s bij wet verplicht.

Omdat de wettelijke aansprakelijkheid in alle autoverzekeringen is opgenomen, hoef je dan ook niet bang te zijn dergelijke schades zelf te moeten betalen.

WA verzekering auto

In alle autoverzekering, ongeacht waar en hoe je verzekerd bent, is dus ook de WA verzekering opgenomen.

Je kunt dus ook niet, en dat is anders dan bij de eventueel uitgebreidere dekkingen in de autoverzekering, kiezen of je een WA verzekering wilt.

Je kunt wel kiezen of je alleen een WA verzekering wilt, of ook een uitgebreidere dekking.

In een WA verzekering is bovendien alleen de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd. Dat wil zeggen, schade aan anderen.

Ongeluk

Schade aan het eigen voertuig is in een WA verzekering nooit verzekerd.

Wil je schade aan je eigen voertuig wel verzekeren, en dat is vaak toch wel erg verstandig, dan moet je een uitgebreidere dekking meeverzekeren, afhankelijk van welke dekkingen je graag mee wilt verzekeren.

Ga je de autoverzekering vergelijken of berekenen, dan moet je ook opletten, dat je de juiste dekkingen vergelijkt of berekend.

Wil je de auto alleen voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekeren, zoals doorgaans gedaan wordt voor auto’s met weinig waarde, die dus vaak ouder zijn, dan moet je ook alleen de WA vergelijken.

De premie voor een uitgebreidere dekking is immers altijd hoger.