Bijtelling

Rittenregistratie en (wel of niet) bijtellen: tips!

Als je ondernemer bent, moet je wel eens op pad. Voor acquisitie en netwerken, om op bezoek te kunnen gaan bij een klant, of om op locatie een opdracht te kunnen uitvoeren. Om maar eens wat te noemen. De beste vriend die je kunt hebben tijdens dit soort zakentripjes is dan meestal je auto. Wil je hier belastingtechnisch echter nog voordeel uit kunnen halen – of het simpelweg een niet al te kostbaar geintje laten worden – dan moet je weten aan welke voorwaarden je moet voldoen. Of je nu zakelijke kilometers maakt in je privé-auto of een auto van de zaak wilt gebruiken zonder bijtelling te betalen: een rittenregistratie is bittere noodzaak. 

Geen bijtelling? Niet meer dan 500 km

Een auto van de zaak is vaak erg praktisch, comfortabel en in sommige gevallen gewoon de enige mogelijkheid om – in een beetje schappelijke tijd – op de plaats van bestemming te komen. Aangezien je de auto voor je werk nodig hebt, kun je de kosten die je hierbij maakt aftrekken van je omzet. Ergens best logisch. Maar… dan moet je wel kunnen aantonen dat je de auto in verreweg de meeste gevallen voor je bedrijf gebruikt. Concreet: je mag niet meer dan 500 privé-kilometers per jaar afleggen. Dat is best weinig. Die camping in Frankrijk zul je in ieder geval op een andere manier moeten bezoeken.

 

Voordelige auto van de zaak? Rittenregistratie!

Prima als je denkt – of weet – aan die voorwaarde te kunnen voldoen, maar dat moet je natuurlijk wel kunnen bewijzen. Daar komt de rittenregistratie om de hoek kijken. De belastingdienst verlangt van jou namelijk een deugdelijke administratie, van je gehele boekhouding, maar ook van jouw met de auto afgelegde zakelijke en/of privékilometers.

 

Hierbij moet je aangeven om welke auto het gaat – dus het merk, model, en het kenteken – en welke ritten er binnen welke periode mee gemaakt zijn.

 

Per rit moet je dan onder meer het volgende vermelden:

 

  • De begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Het vertrek- en aankomstadres
  • De privé-omrijkilometers

 

Bekijk alle eisen voor de rittenregistratie op de site van de belastingdienst.

 

Zakelijke kilometers aftrekken? Rittenregistratie!

Een rittenregistratie is niet alleen nuttig of nodig als je de zakelijke auto wilt kunnen verantwoorden. Ook als je geen auto van de zaak hebt, maar toch – met je privéauto – af en toe op pad moet voor je onderneming, is zo’n registratie nodig. Tenminste, als je die zakelijke kilometers wilt kunnen aftrekken van de winst (en goed onderbouwd wilt kunnen declareren bij je opdrachtgevers).

 

Standaard kun je dan 19 cent per kilometer van je winst aftrekken, en kun je hetzelfde bedrag bij je opdrachtgevers als omzet in rekening brengen. Al staat dit bedrag voor jou als ondernemer niet vast en kun je de hoogte van de vergoeding in principe zelf – dan wel in overleg met je klanten – bepalen.

 

Hoe bijhouden?

Echt fijn is dat bijhouden van die ritten natuurlijk niet, maar het is voor je eigen bestwil, moet je maar bedenken. Toch zijn er meer en minder gemakkelijke methodes voor je rittenregistratie en het kan geen kwaad om je daar even in te verdiepen.

 

Zo kun je het bijvoorbeeld best heel netjes handmatig in Excelsheets noteren, maar als het om veel ritten gaat, zijn er handigere, efficiëntere manieren. Zo zijn er speciale programma’s en rittenregistratie-apps die je redelijk wat werk uit handen nemen en zijn er zelfs gps-systemen die je ritten automatisch voor je registreren op het moment dat je in de auto zit; precies met de gegevens en in de opmaak die de belastingdienst verlangt.

 

Tip: Toch bijtellen? Denk aan een youngtimer

Heb je geen zin in (of geld voor) een heel wagenpark voor de deur of kun je het gewoon prima af met één auto voor alle soorten trips, dan kun je natuurlijk ook gewoon die bijtelling betalen over je (deels) zakelijk gekochte auto.

 

Dit kan echter best in de papieren lopen, aangezien nu (vrijwel) alle auto’s een bijtelling van 22% hebben. Alleen een volledig elektrische auto heeft een fijne lage bijtelling van 4%. Echter, zo’n auto is niet altijd even praktisch, of voordelig in de aanschaf. En de keuze is nog steeds vrij beperkt. Wil je geen elektrische auto maar wel veel zakelijk voordeel – en wie wil dit niet? – denk dan eens aan een youngtimer!

 

Een youngtimer is een auto van minstens 15 jaar oud en heeft als voordeel dat je slechts bijtelling betaalt over de economische waarde en niet over de (oorspronkelijke) cataloguswaarde. Die bijtelling bedraagt dan wel 32%, maar dat is dus over een (doorgaans) heel aantrekkelijk bedrag. Zo kan bijvoorbeeld een dikke Audi of Mercedes die ooit een ton heeft gekost nu nog maar 10.000 euro opleveren op de tweedehands markt. Wat een zeer schappelijke bijtelling voor jou betekent! Terwijl je de auto dus zowel zakelijk als privé kunt rijden en gewoon alle gemaakte kosten – brandstof, verzekering, onderhoud, reparatie – kunt aftrekken van de belasting.