Baby Autostoel

Hoe lang baby autostoeltje gebruiken?

Twee heel verschillende vragen houden ons bezig, maar beide hebben te maken met het kinderzitje. Aan de ene kant horen ouders vaak dat ze het babyzitje zo lang mogelijk moeten gebruiken en pas dan moeten overschakelen naar het volgende grotere zitje. Aan de andere kant horen de ouders verschillende regels wanneer een baby autostoel te klein is en bovendien zijn hun persoonlijke gevoelens soms zelfs anders.

Drie jaar en, volgens veel ouders, af en toe tevreden in het kinderstoeltje
Allereerst willen we erop wijzen dat de eerder aangekondigde late wijziging van de op één na grootste stoel te wijten is aan het feit dat de kinderen normaal gesproken na het babyzitje naar voren rijden. Omdat vooruit rijden gevaarlijker is, worden ouders aangemoedigd om de kinderen zo lang mogelijk in het kinderzitje te houden. Dit is echter niet nodig als het kind overschakelt naar een goed passend achterwaarts gericht autostoeltje. Dankzij de reboarder blijft de veiligere rijrichting behouden.
Daarnaast zijn de meeste reboarders beter verankerd in de auto en beschermt het meer rechtop zitten het hoofd en de nek nog beter dan de ligpositie in het babyzitje. Sommige kinderen voelen zich niet meer op hun gemak als ze gaan liggen zodra ze meer willen zien en kunnen gaan zitten. Andere kinderen passen de kom niet meer op de schouders en knijpen ze daar. Dus als een kind niet meer tevreden is in een kinderzitje, het kinderzitje te smal is of je om andere redenen wilt wisselen, is een goed passende reboarder een veilig alternatief.

Negen maanden in een goed passende reboarder

Je moet ervoor zorgen dat de riemen op schouderhoogte in de stoel verdwijnen en niet hoger zijn. Als de riemen te hoog zijn, kan het kind niet goed worden vastgemaakt en glijdt het in de riemen bij een ongeval. Bovendien kan een blik op de riemgesp nuttig zijn, die zich op het benige deel van het bekken moet bevinden en niet in de zachte buikholte. Afhankelijk van de goedkeuringsnorm zijn er gewichtslimieten of maatlimieten voor de reboarders. Bij de ECE R 44/04 zijn er boarders vanaf 0 kg of vanaf 9 kg lichaamsgewicht. Een stoel vanaf 9 kg mag alleen worden gebruikt met een kind van meer dan 9 kg. Bij iSize-stoelen is er een minimale maat specificatie, dus je moet het kind meten. Daarnaast is het zinvol om het kind in een teststoel te laten zitten, omdat op sommige stoelen de kinderen ondanks de maatspecificatie toch niet goed passen.
Riemen correct op schouderhoogte
Nu zit het kindje gelukkig in het babyzitje, ook de ouders houden van het babyzitje. Hoe lang kan het kind erin blijven? De bekendste vuistregel is dat het hoofd niet boven de bovenkant van het kinderzitje uitsteekt. Dit is correct voor de meeste babyautostoeltjes. Sommige babyautostoeltjes met vaste hoofdsteun geven al andere normen af. Volgens ons onderzoek moet het nog steeds worden gehanteerd, zodat het hoofd in een babyzitje nooit over de rand mag kijken. Dat wil zeggen: zodra er niet veel ruimte meer is, moet je uiterlijk een vervolgzitje halen om niet te snel op te raken als het kind plotseling een groeispurt krijgt.
19 maanden en het past gewoon op de bovenrand
Het is ook belangrijk om op de riemhoogte te letten. Bij het babyzitje moet de gordel ook op schouderhoogte in het zitje verdwijnen. Het mag niet te hoog zijn en mag ook niet om de schouder gaan en in de stoel onder de schouder gaan. Als je een kind zo stevig vastmaakt, trekt de ruggengraat samen en moet het kind draaien. Omdat de ouders dit niet willen, binden ze het kind vaak niet strak genoeg vast. De gewichtslimiet is ook belangrijk. Babyautostoeltjes zijn verkrijgbaar in de groepen 0 tot 10 kg en in de groepen 0+ tot 13 kg. Dit is te vinden in de instructies of het oranje testlabel. Wat absoluut niet belangrijk is, is de lengte van de benen. De benen kunnen tegen de bank staan, ze kunnen ook gebogen zijn. Zolang het kind geen last heeft, is er geen veiligheidsrisico.

Het babyzitje kan daarom worden gebruikt zolang het hoofdje goed zit en de riemen niet onder de schouder doorlopen. Bovendien mag het maximale gewicht niet worden overschreden. Als de ouders echter een eerdere verandering willen, is een herboarder die past bij de grootte van het kind een veilige oplossing.

22 maanden – nu te groot

Sommige kinderen met een lang bovenlichaam passen na zes maanden niet meer goed in een autostoeltje, een ander kind past nog steeds op drie jaar. De trays worden dan vaak alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt. Daarnaast kunnen babyautostoeltjes van verschillende fabrikanten voor verschillende lengtes worden gebruikt.