Groene Kaart

De groene kaart, of liever het internationaal verzekeringsbewijs, wordt door de verzekeraar van de autoverzekering afgegeven als document of pasje. Met de groene kaart kan je eenvoudig aantonen, bijvoorbeeld in het buitenland, dat de auto verzekerd is.

Groene KaartWant niet alleen in Nederland moet je auto minimaal voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd zijn, ook in het buitenland is dat natuurlijk verplicht. Temeer omdat hier de schadebedragen nog veel hoger kunnen zijn dan in Nederland.

Tot 1972 moest je ook verplicht de groene kaart bij je hebben als je in het buitenland met een auto onderweg was, deze verplichting is in de Europeese Unie afgeschaft. De verplichting is ook voor de meeste andere landen afgeschaft.

Afgeschaft omdat de politie bij voertuigen op kenteken, ook vanuit het buitenland, simpel in de centrale registers kunnen kijken. Dat is vanzelfsprekend in Nederland bij de RDW, waar ook wordt geregistreerd of een voertuig verzekerd is.

De groene kaart meenemen

Dat wil echter niet zeggen dat je, als je naar het buitenland vertrekt, de groene kaart beter kunt thuislaten. Want op de groene kaart staat veel informatie over de autoverzekering, die alleen maar nuttig zijn, als je in het buitenland de autoverzekering nodig hebt, bijvoorbeeld als je betrokken raakt bij een ongeluk.

Bovendien, na een ongeluk kan je zelf gewond zijn geraakt, of simpelweg kan je niet in staat zijn om vragen omtrent de autoverzekering te bantwoorden.

Omdat op de groene kaart alle informatie staat, hoef je in feite alleen de groene kaart te laten zien, en ter plekke in het buitenland kan de politie, of schadeafhandelaar de informatie zelf van de groene kaart lezen.

RuitbreukOok voor je zelf is de groene kaart erg handig.

Zo staat hierop onder andere vermeld in welke landen de autoverzekering dekking biedt, dat wil zeggen in welke landen buiten de EU, want alle autoverzekeringen bieden dekking in alle landen van de EU.

Ook op de groene kaart, kan je vinden voor welke periode en voor welke auto de dekking van toepassing is, dus ook wanneer de autoverzekering verloopt, of verlopen is.

En, ook niet geheel onbelangrijk, op de groene kaart staat ook waar je je moet melden bij pech, ruitbreuk, diefstal, of een ongeluk.

Stop de groene kaart dus altijd bij je autopapieren, die je natuurlijk nooit onbewaakt in de auto moet laten liggen!