Een autoverzekering uitzoeken waar let je nu precies op

Een autoverzekering uitzoeken: waar let je nu precies op?

In Nederland ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hiermee wordt alle schade die je aan iemand anders of zijn bezittingen aanricht gedekt. In sommige gevallen is het slim om je bij te laten verzekeren, bijvoorbeeld wanneer je net een dure auto hebt gekocht. In dit artikel geven we tips voor het vinden van een geschikte autoverzekering en waar je allemaal rekening mee moet houden om verrassingen te voorkomen. 

Welke dekking heb je precies nodig?

Bij het afsluiten van een verzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Niet iedereen heeft alle drie de dekkingen nodig. Heb je bijvoorbeeld een oudere auto die weinig waard is, dan heeft het geen zin om deze volledig te verzekeren. De eerste dekking is verplicht en wordt de wettelijke aansprakelijkheid genoemd (WA). Met deze verzekering wordt schade die je aan andere weggebruikers aanricht vergoed. Daarnaast kun je kiezen voor een WA+ (beperkt casco). Deze verzekering wordt ook wel een WA+ genoemd. Hiermee wordt niet alleen de schade die je aan andere auto’s aanricht gedekt, maar ook wanneer je schade aan je eigen auto krijgt. Bij een WA+ wordt alleen schade veroorzaakt door storm of ruitschade gedekt. Deze verzekering is interessant wanneer je een auto hebt tussen de 6 en 10 jaar oud.  

Wanneer neem je een allriskverzekering?

Bij een allrisk autoverzekering wordt alles verzekerd, ook wanneer je zelf schade aan je eigen auto aanricht. Heb je net een nieuwe auto gekocht of koop je een auto die circa 6 jaar oud is, dan is het verstandig om een allriskverzekering af te sluiten. De premie voor een allriskverzekering ligt behoorlijk hoog, vandaar dat deze dekking alleen interessant is wanneer je auto een hoge waarde heeft. De waarde van je auto zou in dit geval doorslaggevend moeten zijn. Vergelijk de waarde van je auto met de maandelijkse premie die je moet betalen en je weet of het redelijk is om een allrisk verzekering af te sluiten of niet.  

De hoogte van de premie

De hoogte van de premie hangt van verschillende factoren af en zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de verzekering. Daarbij wordt ook gekeken naar de leeftijd van degene die de verzekering wil afsluiten. Het is doorgaans duurder om de auto van iemand te verzekeren die net zijn rijbewijs heeft gehaald of nog erg jong is. Daarbij hebben schadevrije jaren ook een grote invloed op de hoogte van de premie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe minder premie je betaalt. 

Bron: https://zeker.com/