Klimaatsysteem Auto

Dikke lucht in de auto door vervuilende stoffen

Tijdens het zomerseizoen brengen vakantiegangers vele uren met de auto naar hun bestemming. Maar niet alleen zorgvuldig rijgedrag is vereist, maar ook goede lucht in de auto. Vooral automobilisten worden blootgesteld aan hoge niveaus van biologische en chemische verontreinigende stoffen en extreme klimatologische omstandigheden. De gevolgen zijn gebrek aan concentratie en snellere vermoeidheid, waardoor het risico op ongevallen toeneemt.

Hoe word je ziek van airconditioning in de auto?

Verkeerd gebruik van de airconditioning in de auto kan verantwoordelijk zijn voor ziek worden of het bestrijden van spanning in het vakantieoord. De reden hiervoor is dat meerdere mensen een relatief klein luchtvolume delen in een besloten ruimte. Dit betekent dat de concentratie verontreinigende stoffen zeer snel kan stijgen, vooral bij slecht onderhouden auto-airconditioningsystemen. Samen met extreme buitentemperaturen kan dit volgens bioaerosol-expert prof. Joseph Strauss van de University of Natural Resources and Applied Life Sciences leiden tot woestijnachtige klimaatfactoren in de auto.

Airconditioningsystemen kunnen verkoudheid bevorderen als de interne temperatuur te laag is.
Hogere temperaturen in de auto zijn beter voor het klimaat en voor de gezondheid.
Gebruik auto-airconditioning op de juiste manier
Het is raadzaam om voor het rijden de gewenste temperatuur en het programma voor luchtverdeling en ventilatorsterkte voor automatische airconditioningsystemen in te stellen. In airconditioningsystemen met halfautomatisch zorgt de ventilator die wordt opgedraaid en vervolgens geleidelijk wordt teruggedraaid voor het gewenste succes.

Tip: Een paar minuten voor het einde van de reis geldt dit voor alle airconditioningsystemen, de chauffeur moet de koeling uitschakelen en de ventilator laten draaien. Er blijft dus geen restvocht achter in het ventilatiesysteem, wat de vorming van ziektekiemen en geurtjes bevordert.

Verontreinigende stoffen in de auto

Verkeersverontreinigende stoffen zoals fijn stof of stikstofdioxide vervuilen ook het interieur van de auto. Vooral bij het wegrijden schieten de waarden van de vervuilende stof omhoog en landen via de blazer en openen de ramen in het voertuig.
Het interieur van het voertuig zelf kan ook bijdragen tot een hoge mate van vervuiling. We hebben het over polybroomdifenylethers (PBDE), die worden gebruikt als vlamvertragers in kunststoffen of weekmakers in PVC-materialen zoals ftalaten (ftaalzuurdiesters).
De vervuilende stoffen die voorkomen in de stoelhoezen, het stuur, de bevestigingen, de armleuningen en de kabelisolatie zorgen voor dikke lucht in de auto en worden door de inzittenden opgenomen. Dit gebeurt door inademing of door contact met besmet stof. De polluenten zijn mede verantwoordelijk voor de karakteristieke geur van nieuwe auto’s.
Zolang er geen bindende grenswaarde is voor verontreinigende stoffen in het interieur van de auto, moet u informatie inwinnen bij de autoclubs en tips voor zelfhulp krijgen op www.meineraumluft.at.

8 tips voor betere lucht in de auto

  • Laat de grootst mogelijke afstand tot de voorligger
  • De beste manier om de vervuiling in de auto te verminderen, is door de ramen te sluiten en de ventilatie uit te schakelen of de circulatie in het interieur korte tijd te laten draaien. Dit is vooral handig in de tunnel.
  • Bij het parkeren helpt een zonneklep aan de binnenkant van de voorruit om de warmte in het interieur te verminderen en dus minder vervuilende stoffen uit de materialen in de lucht van het voertuiginterieur.
  • Om met reiswarmte om te gaan, moet niet alleen de temperatuur in de auto goed zijn. Veel drinken, maar niet te koud water, pauzes nemen.
  • Na lang rusten of parkeren in de zon, eerst ventileren en wachten tot de armaturen een beetje zijn afgekoeld voordat u de airconditioning inschakelt.
  • Als de ventilatie is uitgeschakeld, ligt het verkeer in de binnenlucht van de auto ver onder dat van de buitenlucht in de files.
  • Controleer de luchtfilterprestaties voor het auto-interieur en vervang deze regelmatig en laat het airconditioningsysteem af en toe schoonmaken, aangezien het systeem na verloop van tijd een centrifuge kan worden voor schimmelsporen, bacteriën en virussen.
  • De allerbelangrijkste tip is misschien weel een gedegen standverwarming in de auto. Eentje die niet belachelijk veel energie verbruikt.