Autoverzekering afsluiten? Lees eerst nog even deze tips!

Heb je een auto gekocht of wil je gewoon een andere verzekering voor je auto? Misschien heb je nog geen idee waar te beginnen of heb je juist al wat op het oog. In beide gevallen: lees eerst even deze tips.

Volgens de wet…

…ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het gaat hierbij om een WA-autoverzekering, de basisverzekering onder de autoverzekeringen. Een WA-verzekering dekt de schade die jij aan anderen toebrengt. Het gaat hier dan om schade aan andere voertuigen, bezittingen en personen.

Deze verzekering is verplicht, zodat anderen niet met schade blijven zitten door jouw schuld. Een WA-verzekering dekt geen schade aan jouw auto die door jou of anderen is toegebracht. Wanneer je geen WA-verzekering hebt, mag je niet met je auto de weg op.

Aanvullende verzekeringen

Naast de WA-verzekering zijn er aanvullende verzekeringen, die je af kunt sluiten zodat wanneer jij schade aan jouw auto hebt, de verzekering dit vergoed. Er is een WA Plusverzekering, maar ook een Allriskverzekering.

De WA Plusverzekering dekt naast de schade die jij toebrengt aan anderen, ook de schade die vanaf buitenaf wordt toegebracht aan jouw auto. Denk hierbij aan ruitbreuk, diefstal, brand en explosie, maar ook aan botsingen met dieren en extreem weer, zoals hagel.

Bij de Allriskverzekering worden, zoals de naam al zegt, alle risico’s vergoed. Dit geldt dus voor schade die jij aan anderen toebrengt, schade van buitenaf en schade aan de auto door jouzelf. Denk hierbij aan een aanrijding en andere ongelukjes die je zelf veroorzaakt, zoals tegen een paaltje aanrijden.

Per verzekeraar verschilt de hoeveelheid die uitgekeerd wordt bij een verzekering. Houd hier dus ook rekening mee.

Meerdere verzekeringen

Naast de aanvullende verzekeringen WA Plus en Allrisk, zijn er ook nog specifieke aanvullende verzekeringen. Deze zijn niet verplicht, maar bieden veel verzekeraars wel aan. Het gaat hier om verzekeringen zoals een pechhulpverzekering en verzekeringen waarbij de inzittenden verzekerd zijn. Ook een rechtsbijstandverzekering kan je afsluiten, deze kan van pas komen als je schade moet verhalen op een andere partij.

Je kiest de verzekeringen die je nodig hebt en de verzekeraar stelt jouw verzekeringspakket samen. In dit verzekeringspakket kunnen ook verzekeringen worden toegevoegd die niet direct met je auto te maken hebben.

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe goedkoper je premie kan. De verzekeraar bepaalt echter hoeveel goedkoper je premie wordt. Controleer dus van tevoren hoeveel korting je per schadevrij jaar krijgt, misschien is een andere verzekeraar wel gunstiger.

Als je een tweede auto neemt, kan je je schadevrije jaren helaas niet meenemen. Wel is het bij veel verzekeraars mogelijk om te kiezen voor de tweede autoregeling, hiermee krijg je wel korting op je tweede autoverzekering op basis van de schadevrije jaren op de andere autoverzekering.  

Andere factoren

Naast het aantal schadevrije jaren, zijn er nog een paar andere factoren waar veel verzekeraars op letten. Het is dus verstandig om een aantal verzekeringen van verschillende verzekeraars te vergelijken, misschien hanteert de ene verzekeraar strengere regels dan de andere.

Allereerst letten veel verzekeraars op leeftijd, jonger dan 25? Je premie ligt een stuk hoger, omdat jongeren vaak risicovollere bestuurders zijn. Verder heeft je postcode invloed op de hoogte van je premie. Hoe dat komt? Woon jij in een gebied waar veel ongelukken gebeuren of veel auto’s gestolen worden, dan is het risico op een ongeluk of diefstal hoger en wordt de premie dus ook hoger.

Ook het type auto heeft invloed op je premie. Voor een auto waarvan bekend is dat deze vaker bij ongelukken is betrokken, vragen verzekeraars een hogere premie. Sommige auto’s zijn bij bepaalde verzekeraars niet eens te verzekeren, dus houd hier rekening mee.

Tot slot, en deze klinkt vrij logisch, het aantal kilometers dat je aflegt. Hoe vaker en langer jij op de weg bent, hoe groter het risico is dat je een keer een ongeluk of schade krijgt.

Vergelijk!

Zoals je net las, zijn er verschillende factoren van invloed op de hoogte van je premie. Verzekeraars mogen veel zelf bepalen over welke regels en voorwaarden zij hanteren en daarom is het verstandig om vooraf goed te vergelijken.