Alles wat je moet weten over de medische keuring voor je rijbewijs

Alles wat je moet weten over de medische keuring voor je rijbewijs

Het aanvragen of verlengen van je rijbewijs kan een hele klus zijn en kan gepaard gaan met de verplichting tot een medische keuring. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over de medische keuring voor je rijbewijs. Van wie een keuring moet ondergaan, hoe het proces verloopt tot welke keuringen en formulieren je nodig hebt voor de keuring. Lees snel verder om alles te weten te komen over de medische keuring voor het rijbewijs.

Wie moet een medische keuring ondergaan?

De medische keuring voor je rijbewijs is verplicht wanneer je een rijbewijs aanvraagt of wanneer je het gaat verlengen. De keuring is bedoeld om te controleren of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om te rijden. Er zijn verschillende groepen die verplicht zijn een medische keuring te ondergaan afhankelijk van leeftijd, afstand van de beoogde rit, het B-rijbewijs, het C/D/E-rijbewijs én de combinatie van leeftijd en rijbewijs categorie. De verschillende keuringen staan beschreven op de website van het CBR. Het niet ondergaan van deze keuring kan leiden tot vertraging of afkeuring van de aanvraag.

Hoe verloopt de medische keuring?

De medische keuring kan plaatsvinden bij een gecertificeerde arts of bij een arbodienst. Tijdens de keuring zal er gekeken worden of je gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden. Er wordt onder andere gekeken naar je bloeddruk en gezichtsveld. In sommige gevallen zal er ook een urine- of bloedtest afgenomen worden. De keuring kan tussen de 30 en 60 minuten duren en de kosten verschillen per arts/arbodienst.

Welke formulieren heb je nodig voor de medische keuring?

Voor de medische keuring dien je het formulier ‘Eigen verklaring’ in te vullen. Hierop geef je aan of je last hebt van bepaalde aandoeningen die invloed kunnen hebben op een veilige rijervaring, zoals suikerziekte, epilepsie of hartkwalen. De arts zal dit formulier tijdens de keuring doornemen en hierop aanvullende vragen stellen. De uiteindelijke beslissing over het rijbewijs wordt genomen door het CBR op basis van de ingevulde ‘Eigen Verklaring’ en medische keuringsformulieren.

Welke keuringen heb je nodig?

De medische keuring voor het rijbewijs kan verschillen per categorie. Zo gelden er voor rijbewijs C/D/E andere richtlijnen dan voor rijbewijs B. Voor de keuring van het B-rijbewijs moet je bijvoorbeeld een Gezondheidsverklaring invullen en de normale  rijbewijskeuring bij de arts ondergaan. Voor de rijbewijzen C/D/E dien je naast de Gezondheidsverklaring ook nog een medische keuring bij een gecertificeerd arbo arts te doen. In sommige gevallen mag de bedrijfsarts ook deze keuring uitvoeren. De rijbewijzen C/D/E zijn namelijk zwaarder en het is belangrijk om niet alleen de kandidaat maar ook de medeweggebruikers te beschermen.

Het aanvragen of verlengen van je rijbewijs kan gepaard gaan met een medische keuring. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met dit proces om vertraging van de aanvraag te voorkomen. De medische keuring is bedoeld om te controleren of je lichamelijk en geestelijk veilig kunt rijden. Er zijn verschillende groepen die verplicht zijn een medische keuring te ondergaan. De keuring kan plaatsvinden bij een gecertificeerde arts of een arbodienst en duurt tussen de 30 en 60 minuten. Tijdens de keuring wordt er gekeken naar verschillende gezondheidsfactoren. Om de keuring zo soepel mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om de benodigde formulieren in te vullen en klaar te hebben. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht op https://rijbewijskeuringholland.nl/.